جایگاه معیاری امام جواد (علیه السلام) در تفکر اعتقادی شیعه ؛ سطح مقاله: علمی پژوهشی؛ سال انتشار: ۱۳۹۷؛ تعداد صفحات: ۱۷؛ فرمت فایل: PDF؛ نویسنده: سید علیرضا واسعی؛ موضوع: امام جواد (علیه السلام) ؛ مرجع دانلود: معارف نت | پایگاه مقالات علوم قرآن و حدیث ؛ برچسبها: امام جواد | تفکر اعتقادی شیعه | تاریخ تشیع | اعتقادات شیعه
عنوان کامل مقاله: جایگاه معیاری امام جواد (علیه السلام) در تفکر اعتقادی شیعه
مشخصات مقاله جایگاه معیاری امام جواد (علیه السلام) در تفکر اعتقادی شیعه:
عنوان مجله: فرهنگ رضوی؛ مجلات علمی پژوهشی علوم قرآن و حدیث ؛ حوزه موضوعی مقاله: رشته علوم قرآن و حدیث ؛ نویسندگان: سید علیرضا واسعی؛ سال انتشار: ۱۳۹۷
چکیده
مقدمه:
دوران ۲۵۰ ساله امامت شیعی که با حضور یازده پیشوا سپری شد، نقشی برجسته و تأثیرگذار در تاریخ تشیع داشته و دارد. هر یک از امامان (علیه السلام) حسب ضرورتهای زمانه، اقتضائات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و با توجه به محدودیت های حاکم و مأموریتی که برعهده داشته اند، انجام وظیفه کرده و با وجود رفتارها و سیرههای گوناگون، اهداف مشابه و واحدی را دنبال کردند(رک: صدر، ۱۳۸۲: فصل یک).
امام جواد (علیه السلام)، پیشوای نهم شیعه امامیه، یکی از آنان است که مأموریتی متمایز به دوش کشیده بود، چنان که پیش از زاده شدنش، امام رضا(علیه السلام) او را به آن معرفی کرده و فرموده بود: «خداوند به من فرزندی خواهد داد که بین حق و باطل جدایی می افکند.(کلینی، ۱۴۰۷ق، ج۱: ۲۵۷).
امام جواد (علیه السلام) که در سنین خردسالی عهده دار پیشوایی جامعه شیعی گردید، از همان آغاز با پرسش ها و چالش هایی مواجه شد که برای امامان پیش از او پدید نیامده بود. با وجود این، نوع مواجهه آن حضرت با پرسش ها و راهکارهایی که برای مشکلات ارائه کرد، برای همیشه ابهام هایی را از ذهنیت شیعیان زدود و مسیر عقاید شیعی را سامان بخشید و همچون الگویی پایدار عمل کرد.
این مقاله می کوشد تا با نگاهی اجمالی به بستر زیستی و فعالیت امام جواد (علیه السلام) و جایگاه برجسته و متمایز ایشان را نشان دهد که چگونه به مثابه معیاری نقش آفرینی کرده است.
نتیجه گیری:
امام جواد (علیه السلام) هرچند عمر طولانی نداشت، با شناخت نیازهای زمانه و اقتضائات حاکم توانست نقش برجستهای در تاریخ تشیع و اسلام ایفا نماید. او با اینکه هنوز مقبولیت اجتماعی نیافته و در عرصه عمل نیز فرصت نیافته بود تا توانایی و شایستگی اش را نشان دهد، از وصلت رخ داده برای ابراز توانایی علمی خود بهترین بهرهبرداری را کرد تا با انحراف های زمانه به مقابله برخیزد و با بهره گیری از فرصتها، مقابله با تحدیدها و موانع، باعرضه اندیشه های صحیح اسلامی، به مثابه معیاری برای سنجش زندگی مسلمانی و اعتدال اسلامی، نقش آفرینی کند.
امام جواد (علیه السلام) در دوره ای از تاریخ اسلام قرار گرفته بود که از یک سو اندیشه های بیگانگان وارد سرزمین اسلامی شده بود و از سوی دیگر، رقابتی متفاوت میان عباسیان و علویان رخ داده و افزون بر این، تشتت آراء در میان شیعه خودنمایی کرده بود.
مجموعه این اوضاع می طلبید تا امام با تدبیری دقیق وارد صحنه شود. او با نهایت حزم و احتیاط به انجام کارهای خود پرداخت و با پرورش نیرو و بیان ارزش های دینی، تداوم امامت شیعی را تضمین کرد، به گونه ای که پس از ایشان دیگر نهاد تشیع دچار سردرگمی در اصل امامت نگردید.
مقالات مرتبط با موضوع امام جواد (برای دانلود روی عنوان مقالات کلیک نمایید):
واکاوی رویکردهای تفسیری امام جواد (ع) بر پایه روش تحلیل گفتمان
تحلیل و بررسی سیاست فرهنگی ابناء الرضا ؛ امامان جواد، هادی و عسکری
واژگان پرتکرار مقاله:
امام جواد؛ تفکر اعتقادی شیعه؛ اعتقادات شیعه؛ امام رضا؛ تاریخ تشیع؛ عباسیان؛ بنی عباس؛ امامت
انتهای پیام مقاله: جایگاه معیاری امام جواد (ع) در تفکر اعتقادی شیعه
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.