تدوین راهبردهای احیای جاده ولایت با هدف توسعه فرهنگ زیارت به روش SWOT

نویسنده
تاریخ انتشار
۶ شهریور ۱۳۹۸
تعداد بازدید
688 بازدید
رایگان

تدوین راهبردهای احیای جاده ولایت با هدف توسعه فرهنگ زیارت به روش SWOT ؛ سطح مقاله: علمی پژوهشی؛ سال انتشار: ۱۳۹۷؛ تعداد صفحات: ۲۵؛ فرمت فایل: PDF؛ نویسندگان: جواد صادق؛ مرتضی رجوعی؛ محمد قاسمی خوزانی؛ موضوع: مسیر هجرت امام رضا ؛ مرجع دانلود: معارف نت | پایگاه مقالات علوم قرآن و حدیث ؛ برچسبها: امام رضا | جاده ولایت | فرهنگ زیارت | گردشگری مذهبی

 

عنوان کامل مقاله: تدوین راهبردهای احیای جاده ولایت با هدف توسعه فرهنگ زیارت به روش SWOT

    

مشخصات مقاله تدوین راهبردهای احیای جاده ولایت با هدف توسعه فرهنگ زیارت به روش SWOT:

عنوان مجله: فرهنگ رضوی؛ مجلات علمی پژوهشی علوم قرآن و حدیث ؛ حوزه موضوعی مقاله: رشته علوم قرآن و حدیث ؛ نویسندگان: جواد صادق؛ مرتضی رجوعی؛ محمد قاسمی خوزانی؛ سال انتشار: ۱۳۹۷

       

چکیده

احیای جاده ولایت توسعه فرهنگ زیارت امام رضا
تدوین راهبردهای احیای جاده ولایت با هدف توسعه فرهنگ زیارت به روش SWOT

مقدمه:

تاثیرهای فرهنگی و سیاسی حضور علی بن موسی الرضا(علیهم السلام) در فلات ایران چندان موثر و بارز است که هنوز پس از گذشت قرنها، در عرصه زندگی روزمره مردم ایران نقش بسزا و برجسته ای دارد.

از این روست که درصد قابل توجهی از سفرهای برون شهری ایرانیان به مقصد مشهد صورت می گیرد و یا اینکه بسیاری از ایرانیان زیارت امام رضا (علیه السلام) را در برنامه با آمال خود دارند(احمدی، ۱۳۸۶، ۱۴۹) راه ها از دیرباز امکان حرکت آدمیان را از یک مبدأ به مقصد خاص فراهم آورده اند اما بیش از آن در ابعاد معنوی دسترسی شاگرد به معلم، عابد به معبود و همچنین عاشق به معشوق را آسان نموده اند.

زیارت همواره از دوران کهن در دین مبین اسلام جایگاه و منزلتی ویژه داشته و نقل و انتقال های انسانی بی شمار و سرنوشت سازی را سبب شده است، از این دست می توان به هجرت پیامبر رحمت (صلی الله علیه وآله) از مکه به مدینه، سفر کاروان امام حسین (علیه السلام) به کربلا، مسیر حرکت کاروان اسرای واقعه کربلا و همچنین مسیر هجرت تاریخی حضرت علی بن موسی الرضا (علیهما السلام) از مدینه به مرو که در سال ۲۰۰ هجری به وقوع پیوست (ابن بابویه، ۱۳۷۲: ۲۵) و امروز به جاده ولایت مشهور است، اشاره نمود.

مسیر هجرت امام رضا(علیه السلام) در خراسان، افزون بر اینکه دارای ویژگی های عمومی است، از دو جهت ارزنده تر از دیگر مسیرهاست، نخست، در نقاط گوناگون آن نشانه های معنوی عبور امام رضا(علیه السلام) مشاهده می‌

شود که برای زائران و شیفتگان حضرت جذاب و مغتنم است. دوم، بخش عمده راه اکنون در مسیر راه‌های ارتباطی اصلی است و این موجب شده که بافت طبیعی و آثار فرهنگی آن تا حدودی دست نخورده باقی بماند.

جاده ولایت در اصطلاح به مسیری اشاره دارد که کاروان امام رضا(علیه السلام) از آنجا حرکت کرده است. این مسیر از مدینه شروع و به مرو ختم می شود. کاروان امام رضا(علیهالسلام) در ۲۵ ذیقعده سال ۲۰۰هق، مطابق با ۵تیر ۱۹۵ش، از مدینه حرکت می کند.

پس از ورود به بصره از طریق شلمچه وارد ایران میشود و پس از عبور از برخی شهرهای داخلی ایران، تامرو ادامه می یابد(سالاری، ۱۳۸۹: ۱۳). موضوع احیای جاده ولایت در دی ماه ۱۳۸۳ در کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی مطرح و مقرر شد:

«با نظر سازمان میراث فرهنگی، وزارت راه و ترابری و فرهنگ و ارشاد اسلامی، زمینه همکاری برای ایجاد شرایط مناسب زیست محیطی، فرهنگی، تبلیغی و اطلاع رسانی و گردشگری در این مسیر مهم فرهنگی و سیاسی فراهم گردد.» از این رو، هدف پژوهش حاضر تدوین راهبردهای احیای این جاده تاریخی دارای جاذبه های گردشگری مذهبی با توجه به قوت‌ها، ضعف‌ها، فرصت‌ها و تهدیدهای آن است.

نتیجه گیری:

پس از تحلیل SWOT ۱۵ عامل به عنوان نقاط قوت، ۱۱ عامل به عنوان نقاط ضعف، ۱۳ عامل به عنوان فرصت و ۱۳ عامل نیز به عنوان تهدید مؤثر بر احیای جاده ولایت به عنوان یک مسیر گردشگری مذهبی شناسایی شد.

تحلیل SWOT نشان می دهد از نظر پاسخ دهندگان به پرسش نامه، مؤلفه‌های وجود عناصر و نشانه های تاریخی نظیر قدمگاه‌ها، امامزادگان و رباط‌ها، کاروانسراها و آب انبارها»، «قرارگیری جاذبه های طبیعی در مجاورت عناصر فرهنگی و تاریخی در طول مسیر» و امکان برقراری امنیت ۲۴ ساعته» به ترتیب مهم ترین نقاط قوت و کمبود تسهیلات بهداشتی درمانی و خدماتی» و «کمبود نیروی انسانی متخصص و مجرب در خصوص گردشگری مذهبی و زیارت در منطقه» به عنوان مهم ترین نقاط ضعف داخلی شناخته شده اند.

همچنین «ظرفیت بسیار بالای مقصد مسیر (حرم مطهر و جاذبه های گردشگری شهر مشهد)»، اشتغال زایی و ایجاد درآمد ارزی برای کشور» به عنوان مهم ترین فرصت ها و در نهایت نبود برنامه راهبردی و عملیاتی مناسب در جهت جذب گردشگران خارجی» و «تمایل شدید مدیران مسئول به انجام کارهای سطحی و نمایشی» مهم ترین تهدیدهای این مسیر شمرده شده اند.

همچنین، «وجود مسیرهای فرعی گردشگری طبیعی و توریستی» و «وحدت نظر باستان شناسان در خصوص مختصات مسیر جاده ولایت در این منطقه» از کم اهمیت ترین نقاط قوت و رقابت و تعصبات قومی و منطقه ای» و «توجه نکردن به تنوع فصلی در تأسیسات گردشگری موجود» از کم اهمیت ترین نقاط ضعف دانسته شده است.

«تدوین طرح های بالادستی در خصوص گردشگری زیارت» و «برگزاری همایش اختصاصی جاده ولایت» از کم اهمیت ترین فرصت ها و در نهایت عدم ترسیم و تدوین دقیق چشم انداز در خصوص احیای جاده ولایت» و افزایش هزینه های سفر» از کم اهمیت ترین تهدیدها شمرده شده است با توجه به نتایج به دست آمده و طی جلسات متعدد هم اندیشی مستقیم با حضور تعدادی از متخصصان گردشگری مذهبی، راه‌های احیای جاده ولایت از منظرهای مختلف به شرح زیر پیشنهاد می‌شود … 

 

مقالات مرتبط با موضوع (برای دانلود روی عنوان مقالات کلیک نمایید):

مطالعه تاثیرات فرهنگی و اجتماعی زیارت امام‌ رضا (ع) در تبادل و ارتقای فرهنگی جوامع مسلمان

مطالعه عزیمت امام رضا (ع) به خراسان در چارچوب اصل هجرت تمدن‌ ساز

طراحی‌ شهری و منطقه‌ ای زمینه‌ گرا در مسیر سفر امام رضا (ع) به ایران

بررسی نقش آستان قدس در تعمیر و بازسازی مجموعه شاهچراغ

شاخص‌ های ارزشی مسجد گوهرشاد مشهد از منظر حکمت انسی

 

واژگان پرتکرار مقاله:

هجرت امام رضا؛ امام رضا؛ جاده ولایت؛ فرهنگ زیارت؛ روش SWOT؛ گردشگری مذهبی؛ میراث فرهنگی، شهر مشهد.

   

انتهای پیام مقاله: تدوین راهبردهای احیای جاده ولایت با هدف توسعه فرهنگ زیارت به روش SWOT

مطالعه بیشتر

راهنمای خرید:
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.