قیمت: | 0تومان |
تاریخ انتشار: | 06 مرداد 1398 |
دسته بندی: | مقالات علمی پژوهشی |
رویکردهای گوناگون به حدیث و حدیث پژوهی در دوران معاصر ؛ سطح مقاله: علمی پژوهشی؛ سال انتشار: ۱۳۹۷؛ تعداد صفحات: ۲۶؛ فرمت فایل: PDF؛ مرجع دانلود: معارف نت | پایگاه مقالات علوم قرآن و حدیث
عنوان مجله: علوم حدیث؛ مجلات علمی پژوهشی علوم قرآن و حدیث؛ نویسندگان: سعید شفیعی. موضوع مقاله: حدیث پژوهی در دوران معاصر ؛ سال انتشار: ۱۳۹۷
با وجود گسترش حدیث پژوهی و حدیث پژوهی دوران معاصر جریان شناسی کاملی در این باب صورت نگرفته است. چنین کاری او به علت معاصر بودن و سپری نشدن تاریخ تفکرات رایج، و ثانیا به سبب ناپختگی روش های نو در این زمینه، دشوار می نماید.
با این حال، در این مقاله کوشش شد طرحی برای این کارپی ریزی شود. روش به کار رفته در این پژوهش، تقسیم بندی رویکردهای گوناگون براساس پاسخ به این سؤال بود که آیا انسان در شناخت جهان هستی به دین نیاز دارد یا خیر؟
براین اساس، جریانات مختلف نص گرا، عقل گرا، شهودگرا و نوگرا از هم متمایز شدند. سپس تلاش شد هر رویکرد به شاخه های خود تفکیک شود و نظرات افراد شاخص هر رویکرد اجمالأ معرفی گردد.
براساس آنچه گذشت، به نظر می رسد که در سال های اخیر، رویکرد جمهور در میان اهل سنت و رویکرد اصولیان در میان شیعیان بیشترین طرفدار را داشته و رویکردهای مبتنی بر اجتهاد – اعم از اجتهادات فقهی و کلامی مبتنی بر قرآن، سنت معتبر، عقل و دیگر معیارهای معتبر در هر مذهب – رایج تر از روش های یک سویه، نظیر تأکید یکسره بر قرآن یا عقل بوده است.
رویکردهای سلفیه، قرآنیون ومتصوفه در بین اهل سنت و رویکرد نواخباری و تجدیدنظرطلبان در شیعه، طرفداران کمتری داشته اند. چنین می نماید که رویکردهای نوگرا نیز چندان مورد استقبال عموم مسلمانان واقع نشده و گسترش عقل گرایی در سال های اخیر، به خصوص در میان شیعیان، به معنی دفاع از نقادی متصرفانه در سنت اسلامی نیست. حجم گسترده کتب و نوشته هایی که در مخالفت با نوگرایان و محققان غربی نوشته می شود، به روشنی گواه این مدعاست.
رویکرد حدیثی تقریب گرایانه مغنیه در التفسیر الکاشف
رویکرد زبان شناختی شیخ محمدتقی شوشتری در روند نقد حدیث
مطالعه تحلیلی روش شناسی پژوهش های حدیثی خاورشناسان در میراث امامیه