سبک تربیتی امام رضا (ع) در تربیت کودکان – تربیت کودک | علوم قرآن و حدیث

نویسنده
تاریخ انتشار
۲۲ شهریور ۱۳۹۸
تعداد بازدید
2606 بازدید
رایگان

سبک تربیتی امام رضا (علیه السلام) در تربیت کودکان ؛ سطح مقاله: علمی پژوهشی؛ سال انتشار: ۱۳۹۷؛ نویسندگان: عنایت شریفی؛ مهرعلی لطفی قادیکلایی؛ موضوع: سبک تربیتی امام رضا در تربیت کودک؛ تعداد صفحات: ۳۲؛ فرمت فایل: PDF؛ مرجع دانلود: معارف نت | پایگاه مقالات علوم قرآن و حدیث ؛ حوزه تخصصی مقاله: علوم قرآن و حدیث ؛ برچسبها: امام رضا | سبک تربیتی | تربیت کودک | تربیت کودکان

 

عنوان کامل مقاله: سبک تربیتی امام رضا (علیه السلام) در تربیت کودکان

    

مشخصات مقاله سبک تربیتی امام رضا (علیه السلام) در تربیت کودکان:

عنوان مجله: فرهنگ رضوی؛ مجلات علمی پژوهشی علوم قرآن و حدیث ؛ حوزه موضوعی مقاله: رشته علوم قرآن و حدیث ؛ نویسندگان: عنایت شریفی؛ مهرعلی لطفی قادیکلایی؛ سال انتشار: ۱۳۹۷

       

چکیده

سبک تربیتی امام رضا در تربیت کودکان
سبک تربیتی امام رضا (علیه السلام) در تربیت کودکان

مقدمه:

میل به فرزند و استمرار نسل از انگیزه های اصلی و اهداف مهم تشکیل خانواده است که در سبک زندگی پیشوایان معصوم (علیهم السلام) مورد تأکید قرار گرفته است. همواره به افرادی که به دلایلی صاحب فرزند نمیشدند ادعیه و اذکاری تعلیم می‌دادند تا خداوند این نعمت را نصیب شان کند(طبرسی، ۱۳۶۵، ج ۱: ۴۲۹ – ۴۲۸)

همچنین، قبل از پرسیدن از جنسیت کودک، ولادت او را تبریک می گفتند و اظهار شادمانی می کردند(حر عاملی، ۱۴۰۹ق، ج ۲۱ : ۴۱۲) فرزند عزیز و ادب و تربیت او عزیزتر است، ادب و تربیت در سبک زندگی پیشوایان معصوم (علیهم السلام) برترین میراث به جای مانده از خانواده است(نوری، ۱۴۰۸ق، ج۱۱: ۲۰۷).

به همین دلیل، روایات بسیاری ناظر به اهمیت تعامل والدین نسبت به کودک در جهت حسن ادب و تربیت در دست است، مسئله ای که در سبک و سیره اهل بیت (علیهم السلام) مشهود است؛ روش ها و عوامل مؤثر در تربیت فرزندان است. این پژوهش درصدد است با روش توصیفی- تحلیلی، سبک تربیتی امام رضا(علیه السلام) در تربیت فرزندان را بررسی کند و به پرسش های زیر پاسخ دهد:

۱- سبک زندگی امام رضا(علیه السلام) در تربیت کودکان قبل از تولد چگونه بوده است؟

۲– سبک زندگی امام رضا (علیه السلام) در تربیت کودکان بعد از تولد چگونه بوده است؟

هر چند پایان نامه ها و مقاله های فراوانی درباره اصول با روش های تربیتی امام رضا(علیه السلام) نوشته شده است، بسیاری از آنها در حد ترویجی یا عمومی است.

مقاله های پژوهشی مهمی چون اصول تربیت عقلانی بر مبنای سخنان امام رضا(علیه السلام)» نوشته سعید بهشتی (مجله پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی، ش ۱۸) یا مقاله «تبیین شیوه های تربیتی امام رضا(علیه السلام) در راستای سبک زندگی اسلامی» اثر محمد جانی و علی سروری مجد(مجله علمی و پژوهشی وزارت، ش۷) و… نگارش یافته‌اند ولی هیچکدام از آنها به سبک تربیتی امام رضا (ع) در تربیت کودکان اشاره‌ای ندارند.

 

نتیجه گیری:

۱- سبک زندگی اسلامی در مقایسه با دیدگاه جامعه شناسان و روان شناسان کامل تر و جامع تر است. آنان فقط به یک بعد از ابعاد زندگی انسان توجه دارند ولی در دین مبین اسلام به تمامی ابعاد و با پشتوانه امور اعتقادی و بینش ها توجه شده است و آن عبارت است از شیوه هایی از زندگی که انسان با تکیه بر نظام ارزشی و مبانی اعتقادی خود در زندگی فردی و اجتماعی برای ایجاد ارتباط با محیط و جامعه، پاسخ به خواسته ها و تأمین نیازهایش به کار می گیرد.

۲- سبک زندگی امام رضا(علیه السلام) در تربیت فرزند قبل از تولد این بود که به اموری چون انتخاب همسر و مادر مناسب برای فرزندان، رعایت آداب مباشرت، مراقبت های بارداری و … برای داشتن فرزند سالم، قوی، شجاع و صالح توجه داشتند.

٣- سبک تربیتی امام رضا(علیه السلام) در تربیت فرزندان در روزهای آغازین تولد این بود که به اموری مانند تغذیه مناسب به خصوص شیر مادر اهتمام داشتند و آن را کامل ترین غذا برای رشد جسمانی و برطرف کردن نیازهای جسمانی و عاطفی نوزاد می دانستند.

۴- امام رضا(علیه السلام) در روزهای آغازین تولد، به آداب و سنت های معنوی همانند گفتن اذان در گوش راست و اقامه در گوش چپ، نام نیکو ، عقیقه کردن، تراشیدن سر نوزاد و صدقه دادن برای او توجه داشتند و تا روز هفتم تولد نوزاد به آن عمل می کردند.

۵- در سبک تربیتی امام رضا(علیه السلام) به آموزش معارف و احکام دین جهت رشد معنویت و باورهای دینی در خانواده و در محضر قرآن بودن و رعایت عدالت و مساوات بین فرزندان تأکید می ورزیدند.

۶- سبک تربیتی امام(علیه السلام) در محبت و مهرورزی به فرزندانش به خصوص امام جواد(علیه السلام) قابل ملاحظه است. حتی در آخرین لحظات زندگی، در بستر شهادت نیز از ابراز محبت دریغ نورزیدند.

۷- نگاه مهربان امام رضا(علیه السلام) به فرزندانش و جوانان همیشه همراه با تکریم شخصیت و احترام همراه بود و در تمام فعالیت های تربیتی خود، شخصیت متربی را گرامی می داشت و از هر گونه رفتار و گفتار توهین آمیز اجتناب می ورزید. 

۸. امام رضا(علیه السلام) به شکل های گوناگون چون نامه و پیام های شفاهی از دور بر وضعیت فرزندان نظارت می کردند و راهنمایی های لازم را ارائه می دادند.

 

مقالات مرتبط با موضوع تربیت کودکان ؛ (برای دانلود روی عنوان مقالات کلیک نمایید):

راهکارهای تربیت دینی در فضای مجازی با تاکید بر آموزه های قرآن و سیره رضوی

اصول و روش‌ های تربیتی با نگرشی به اراده و اختیار انسان در سیره رضوی

الگوها و معیارهای تربیتی تشکیل و استمرار خانواده متعالی در فرهنگ رضوی

به کارگیری شیوه‌ های تسامح و تساهل در سیره تربیتی امام رضا (ع)

بازشناسی آموزه‌ های تربیتی امام رضا (ع) و کاربست آن‌ها در عصر حاضر

روایات سبع سنین در فرزندپروری ، گونه ‏ها و تحلیل درونی آنها

تبیین مهمترین روش‌ های عاطفی آسیبزا در تربیت با تکیه بر آیات قرآن کریم و احادیث ائمه

 

واژگان پرتکرار مقاله:

امام رضا؛ سبک تربیتی؛ تربیت فرزند؛ تربیت فرزندان؛ تربیت کودک؛ تربیت کودکان؛ تربیت دینی؛ سبک زندگی؛ روش تربیتی؛ تربیت قبل از تولد؛ تربیت بعد از تولد؛ شیوه تربیتی

   

عناوین مشابه:

  • روش‌ های تربیتی امام رضا (علیه السلام) در تربیت کودکان

  • شیوه های تربیتی امام رضا (علیه السلام) در تربیت کودکان

  • روش تربیتی امام رضا (علیه السلام) در تربیت کودکان

  • سبک تربیتی امام رضا (علیه السلام) در تربیت کودک

  • سبک زندگی امام رضا (علیه السلام) در تربیت کودکان

  • سبک تربیتی امام رضا (ع) در تربیت فرزند

  • سبک تربیتی امام رضا (ع) در تربیت فرزندان

 

انتهای پیام مقاله: سبک تربیتی امام رضا (ع) در تربیت کودکان

مطالعه بیشتر

راهنمای خرید:
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.