قیمت: | 0تومان |
تاریخ انتشار: | 06 مهر 1397 |
دسته بندی: | مقالات علمی پژوهشی |
علوم اسلامی – آل بویه
عنوان>نقش نهادهای آموزشی فارس در گسترش علوم اسلامی در دوره آل بویه
چکیده
آل بویه در قرون چهارم و پنجم هجری(۳۲۲-۴۴۷) با سه شاخه: آلبویه فارس، آلبویه ری و آلبویه عراق بر بخشهای گستردهای از قلمرو خلافت شرقی در مرکز و غرب ایران فرمانروایی کردند. این روزگار عصر زرین فرهنگ و تمدن اسلامی ایرانی است و علوم مختلف از جمله دانشهای اسلامی پلههای بزرگ رونق و ترقی را زیر پا نهاد. دوره طلایی تمدن اسلامی ایرانی در کنار تعالیم و آموزههای اسلامی، و همت و پشتکار عالمان و متعلمان، دستاورد حمایتهای مادی و معنوی امیران و وزیران بویهی و محصول رفتار ملایم و توأم با تسامح و تساهل آنان با پیروان ادیان و مذاهب مختلف است.
عوامل دخیل در این عرصه را می توان به اختصار چنین برشمرد: امیران دانشمند، و حمایت، تشویق و ترغیب عالمان و متعلمان، تساهل و تسامح دینی و مذهبی آل بویه و نصب وزرای دانشمند، ادیب و دانش دوست همچون خاندان ابن عمید و صاحب بن عباد، و بنیاد زیرساختها، مراکز و نهادهای علمی و آموزشی قابل برای دانشمندان و دانشجویان در مناطق مختلف خصوصاً شهرهای بغداد، ری و شیراز نشان از همت بالای این امیران در عرصه فرهنگ و تمدن دارد.
مساجد، بیمارستانها، کتابخانهها، خانقاهها و رباطها مهمترین مراکز علمی و آموزشی فارس در این دورهاند و دانشمندان، خطیبان، پزشکان و عارفان بزرگی پرورش داده و علوم و دانشهای روز را به شکوفایی و درخشش بی مثال رسانده اند. این مردان دانشی در حوزه های مختلف از جمله علوم اسلامی و در رأس آن دانشهای قرآنی و علوم حدیث به شکوفایی و رونق تمدن اسلامی ایرانی مدد رساندند. بررسی تحول و نقش نهادهای آموزشی آل بویه فارس در رونق و گسترش فرهنگ و علوم اسلامی خصوصاً دانشهای قرآن و حدیث، وجهه همت این پژوهش است.
واژگان کلیدی: اسلام، ایران، آل بویه ، فارس، علوم اسلامی ، نهادهای آموزشی، قرآن و حدیث
.
مشخصات مقاله: سال انتشار: ۱۳۹۷؛ رده مجله: مقالات علمی پژوهشی علوم قرآن و حدیث.
نویسندگان: حمیدرضا امینه؛ دکتر محمد سپهری
رویکرد مقاله: تاریخ، فرهنگ و تمدن اسلامی.
دانلود رایگان