قیمت: | 0تومان |
تاریخ انتشار: | 05 مهر 1397 |
دسته بندی: | مقالات علمی پژوهشی |
شئون اراده – فقیهان امامیه
نویسندگان: سید مصطفی ملیحی؛ دکتر سید محمدصادق موسوی؛ دکتر سید عبدالرحیم حسینی
چکیده
مطالعه و تأمل در سیر تاریخی و روند تحولات نظریات فقهی بنیادین پیرامون ماهیت اراده و شئون اراده از جمله شیوه های کاربردی در انجام استنباط جامع و پویا از متون و منابع فقهی به شمار میآید، شیوهای که تاکنون کمتر بدان توجه گردیده یا بهتر است گفته شود پژوهش بنیادینی در این زمینه سامان نیافته است. از آنجا که مطالعه و تحقیق در تاریخ فقهی اراده برای صاحب نظران و اهل تأمل و تعمق در حوزه مباحث فقه و حقوق امری پوشیده و دور از نظر نیست. و انجام تجزیه و تحلیل های فقهی و حقوقی مقوله اراده منوط به تأمل در این عرصه است.
از نگاه این مقاله اراده نسبت به افعال حقوقی و رفتارهای اخلاقی به عنوان ویژگی منحصر به فرد فعل منشأ مسئولیت آدمی و فصل ممیز و محصل انسانیت انسان در مرحله فعل و عمل، بلکه مهم ترین نشانه سنجش صحت و بطلان افعال حقوقی، به رغم اهمیت و جایگاه اراده و مفاهیم مرادف آن چون قصد و رضا حقیقت این عنصرحیاتی پیوسته محل بحث و نزاع اندیشمندان عرصه فقه و حقوق بوده و هست، امری که معنا بخش همه تعهدات، التزامات و الزامات ناشی از شخصیتهای حقیقی و حقوقی است. اگر به دامنههای اختلاف آرای صاحب نظران پیرامون اراده توجه عمیقتری داشته باشیم، اغلب اختلافات و تفاوت نظرات برخاسته از تفاوت ها و تمایزها در مبانی فکری است. که در تاریخ فقهی و سیر تطور آن میتوان دست کم سه مرحله نظری و بنیادین را مورد تأکید قرارداد.
.
مشخصات مقاله:
سال انتشار: ۱۳۹۴؛ رده مجله: مقالات علمی پژوهشی علوم قرآن و حدیث؛ موضوع: آرای فقیهان امامیه پیرامون شئون اراده؛ رویکرد مقاله: فقه و احکام اسلامی.
.
مهمترین موضوعات مطرح شده در مقاله: