معناشناسی استکبار در قرآن کریم

نویسنده
تاریخ انتشار
۸ مرداد ۱۳۹۷
تعداد بازدید
809 بازدید
رایگان

عنوان مقاله: معناشناسی استکبار در قرآن کریم

.

نویسندگان: اصغر افتخاری , مجتبی باباخانی

سال انتشار: ۱۳۹۴

سطح مقاله: علمی پژوهشی

کلمات کلیدی: استکبار ، قرآن کریم، علو ، عتو ، استنکاف ، معناشناسی ، ولایت، انسان‌ شناسی، جامعه‌ شناسی معناشناسی استکبار

چکیده

یکی از حوزه‌ های نسبتاً جدید در عرصه مطالعات زبان‌شناسی، روش معناشناسی است که بیشترین کاربرد را در تحلیل متون و فهم ساختار آن دارد. در این میان، قرآن کریم با توجه به آسمانی بودن متن آن و منزه بودنش از سهو و اشتباه‌ های رایج بشری، از اتقان و اعتبار بسیار بالاتری نسبت به سایر متون برخوردار است. لذا بررسی ساختار متن و نحوۀ استعمال واژگان در این کتاب آسمانی می‌تواند روش مناسبی در فهم هرچه دقیق‌تر معانی آن باشد.

این جستار با استفاده از روش معناشناسی توصیفی به تبیین دقیق معنای «استکبار» در قرآن کریم پرداخته است. این مفهوم در مجاورت با واژگانی تحلیل شده است که «همنشین» آن، در آیات و سوره‌ های مختلف قرآن کریم آمده‌اند.

بر این اساس، ضمن ارائۀ تعریفی مختار از استکبار با بهره‌گیری از همنشین‌ های آن، مفاهیمی همچون «عُتُوّ»، «غرور» و «بی‌باوری به معاد» به عنوان علل و ریشه‌های استکبار، و نیز مفاهیمی چون «عُلوّ»، «استنکاف»، «کفر» و «ظلم» به عنوان آثار و نتایج استکبار، بر اساس نحوۀ استعمال در قرآن کریم شناخته شده‌اند. بررسی زبان‌ شناسانه واژه‌ های همنشین مزبور، حکایت از آن دارد که استکبار در قرآن کریم از محل تلاقی سه جریان اعتقادی (نفی معاد)، روحی (خودبرتربینی) و بالاخره اجتماعی (اتراف و نفی حقایق) حاصل می‌آید.

مطالعه بیشتر

راهنمای خرید:
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.