قیمت: | 0تومان |
تاریخ انتشار: | 19 مهر 1398 |
دسته بندی: | مقالات علمی پژوهشی |
تحلیل ملاک های شناخت سور : مطالعه موردی سوره یس ؛ سطح مقاله: علمی پژوهشی؛ سال انتشار: ۱۳۹۷؛ نویسندگان: مژگان کاظمی بوئینی؛ سوسن آل رسول؛ محمدعلی لسانی فشارکی؛ موضوع: ملاک های شناخت سور؛ تعداد صفحات: ۳۸؛ فرمت فایل: PDF؛ مرجع دانلود: معارف نت | پایگاه مقالات علوم قرآن و حدیث ؛ موضوعی مقاله: علوم قرآن و حدیث ؛ برچسبها: شناخت سور | سوره یس | شناخت سوره ها | سوره شناسی
عنوان مجله: دوفصلنامه کتاب قیم؛ مجلات علمی پژوهشی علوم قرآن و حدیث ؛ حوزه موضوعی مقاله: رشته علوم قرآن و حدیث ؛ نویسندگان: مژگان کاظمی بوئینی؛ سوسن آل رسول؛ محمدعلی لسانی فشارکی؛ سال انتشار: ۱۳۹۷
در میان مطالعات نوین قرآنی سوره شناسی یا روش تحقیق ساختاری در قرآن کریم از تازه ترین و کم شناخته ترین زمینه هایی است که عرصه فراخ و بکری را پیش روی جستجوگران و حق جویان کتاب حکیم خداوند قرار می دهد.
مبنای این نوع مطالعه هدفمند و حکیمانه، دانستن سوره بندی قرآن، نظم و چینش سوره ها، وحدت موضوعی هر سوره و انسجام استقلالی سوره ها در رساندن پیام است. این نگاه و ارتباط با سوره های قرآن کریم در میان آثار مفسران و قرآن شناسان عمدتاً به دوره معاصر برمی گردد.
سوره شناسی و ارتباط و انس سوره ای با قرآن کریم، عالوه بر جنبه تخصصی علوم قرآنی، دارای جنبه ای عمومی و همگانی نیز می باشد که ترویج و فراگیری آن افزون بر توسعه مطالعات قرآنی، موجب جریان بهتر و عمیق تر معارف و هدایتهای قرآن کریم در پیکره جامعه اسلامی می شود.
سوره های قرآن، هر چند از یک نظر همه سخن خدایند و از مضامین و اهداف مشترکی برخوردارند، اما با تدبر در آنها و نیز در پرتو تعالیم پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) هر یک باغ و گلستانی است جدای از دیگری. هر سوره از نظر اسلوب بیانی، موسیقی و نظم آهنگ، ترتیب حروف، کلمات و آیات، شیوه های انذار و تبشیر و…، با دیگری متفاوت است و لذا جایگاه و رسالت ویژهای دارد و از تواناییها، کارکردها، آثار و برکات خاصی برخوردار می باشد.
با توجه به آیات تحدی مانند: «وَإِنْ کُنْتُمْ فِی رَیبٍ مِمَّا نَزَّلْنَا عَلَى عَبْدِنَا فَأْتُوا بِسُورَهٍ مِنْ مِثْلِهِ»(بقره/۲۳)، علاوه بر آنکه کل قرآن معجزه است، هر سوره نیز به تنهایی معجزه می باشد. لذا شناخت هر سوره قرآن به عنوان یک معجزه مستقل الهی ضرورت دارد و می بایست از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار گیرد.
به همین منظور، ابتدا تمامی آیات این سوره با توجه به کتابهای متعدد تفسیری، مورد بررسی و تحلیل محتوایی قرار گرفت. محور موضوعی سوره تعیین، سپس برای محقق شدن هدف سوره شناسی (شناخت و انس بیشتر با سوره) به چگونگی ارتباط سوره یس با سوره های زوج و همگروه آن پرداخته شد.
مقاله حاضر نتیجه تحقیق گسترده ای از نوع نظری است. روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و ابزار آن فیش برداری است و روش نتیجه گیری از اطلاعات توصیفی می باشد.
با کنار هم گذاشتن و تحلیل بخشهای پیش مقاله به این نتیجه رسیدیم که در مقایسه سوره یس با سوره های مجاور و هم گروه، سه دسته آیات مشترک می یابیم:
۱. آیاتی که در اثبات و تبیین رسالت انبیا عظام و به ویژه رسالت رسول اکرم (ص) است.
۲. آیاتی که ولایت ائمه معصومین (ع) را اثبات می کنند.
۳. آیاتی که ارائه صراط مستقیم و چگونه پیمودن آن را توسط پیامبران و ائمه اطهار (ع) بیان می دارد.
تحلیل مولفه های معنایی امام در آیه ۱۲ سوره یس با بهره گیری از روابط همنشینی و جانشینی