چکیده نویسی یکی از مهمترین مراحل انجام تحقیق، به ویژه در مقاله و پایاننامه میباشد. با توجه اهمیت نگارش صحیح این بخش، در ادامه پیرامون نحوه نوشتن چکیده و آموزش چکیده نویسی مطالبی ارائه میشود.
اهمیت بخش چکیده
چکیده در حقیقت نمای کلی مقاله یا پایاننامه است و از جهات مختلفی دارای اهمیت برخوردار میباشد. از جمله در داوری و بررسی مقاله، غالبا این قسمت، پیش از سایر بخشها و مطالب ملاحظه می شود و در صورتی که این بخش مفید تشخیص داده شود، متن اصلی مقاله در دستور کار مطالعه و بررسی قرار میگیرد.
همچنین، چکیده دربردارنده خلاصه تحقیق است و مخاطب با مطالعه این بخش، از مسأله، روش و دستاوردهای تحقیق مطلع میشود. بنابراین، نگارش صحیح این بخش باعث جذب بهتر مخاطب نیز میشود.
ساختار چکیده
چکیده به لحاظ حجم، معمولاً از ۱۵۰ – ۳۰۰ کلمه تشکیل شده است. و از نظر ساختار و محتوا دارای چارچوب خاصی است. در ادامه، به ترتیب بخشها و مباحثی که لازم است در چکیده مطرح شوند، معرفی میشود؛
۱- مقدمه و زمینه مسأله
اشاره به ماهیت مسأله اصلی و اهمیت آن(جهت روشن شدن هدف مقاله). معمولا در این بخش ابتدا «اهمیت موضوع» مشخص میگردد، سپس «مسأله تحقیق» مطرح میشود.
۲- روش
نحوه بررسی مسأله و پاسخگویی به آن(روش مقالات در رشته علوم قرآن و حدیث غالباً توصیفی- تحلیلی است).
۳- دستاوردها و نتایج
اطلاعات، نتایج یا پاسخ های به دست آمده برای مسأله. در این بخش مهمترین نتایج به دست آمده در تحقیق، مطرح میشود.
۴- ادعا
طرح ادعای نو و جدید با توجه به دستاوردها. نوشتن این بخش معمولا الزامی نیست ولی نگارش آن، میتواند به عنوان امتیاز مثبت برای چکیده در نظر گرفته شود.
۵- واژگان کلیدی
واژهها و اصطلاحات اصلی و تخصصی مسأله[معمولاً ۳-۵ کلمه یا اصطلاح].
چند نمونه چکیده تکمیل شده:
در ادامه برای نمونه دو چکیده مقاله نوشته میشود و بخشهای لازم در آن مشخص میگردد؛
۱- نمونه اول؛ عنوان مقاله:
بررسی مبانی اخلاق پزشکی از منظر قرآن و حدیث
چکیده
بررسی مبانی اخلاق پزشکی از مهمترین مسائل مورد توجّه محافل علمی است و طرح مبانی اخلاقی این حرفه و تحلیل آنها میتواند پاسخی به چرایی دانش پزشکی و بستری برای نهادینه کردن این دانش ارزشمند و نافع باشد. اخلاق پزشکی و جنبههای مختلف آن یکی از موضوعات مورد اهتمام دین مبین اسلام است و نیز مسأله مبانی آن در فرهنگ و تعالیم دین اسلام مورد تأکید بوده و از جایگاه ویژهای برخوردار میباشد(مقدمه و زمینه مسأله). از اینرو، در این پژوهش تلاش شده است با تدبّر و تعمّق در آیات قرآن و روایات اهل بیت و با تکیه بر روش توصیفی – تحلیلی، مبانی اخلاق پزشکی تبیین و مورد بررسی قرار گیرد(روش). براساس نتایج این تحقیق که از مطالعه آیات و روایات انجام شده است به دست آمد که: اخلاق پزشکی مبتنی و متّکی بر مبانی خاصی از جمله: خداشناسی، خودشناسی، جامعهشناسی و هستیشناسی است(دستاوردها). بدیهی است بررسی، تبیین این مبانی و شناخت بهتر نسبت به این مبانی، نقش بسیار مهمی در نهادینه کردن این مسأله در مجامع پزشکی و ارائه آن به عنوان الگوی جهانی خواهد داشت(ادعا).
واژگان کلیدی: اخلاق پزشکی، مبانی اخلاقی، مبانی اخلاق پزشکی، اخلاق اسلامی.
۲- نمونه دوم؛ عنوان مقاله:
بررسی اصول مردم سالاری دینی از منظر قرآن و روایات
چکیده
مردم سالاری دینی الگوی نوینی از مردم سالاری برآمده از دین و ارزشهای آن است. این نوع شیوه حکومتی دارای اصول و ضوابطی است که آن را از سایر نظام ای حکومتی متمایز میکند. از این منظر، در این مقاله تلاش شده است که به این مسأله پاسخ داده شود که: از منظر قرآن کریم و روایات اهل بیت علیهم السلام _که دو منبع اصلی آموزههای دین اسلامی هستند_ مردم سالاری دینی دارای چه اصول و ضوابطی است(مقدمه و زمینه مسأله). در این راستا، تحقیق حاضر با استفاده از منابع کتابخانهای و بهرهگیری از روش توصیفی- تحلیلی کوشیده است به این مسأله پاسخ گوید(روش). نتایج به دست آمده حاکی از آن است که براساس آموزههای قرآن کریم و روایات اهل بیت علیهم السلام در مردم سالاری دینی «داناییمحوری و خردورزی»، «حاکمیت قانون»، «عدالت»، «آزادی»، «خدمتگزاری»، «امر به معروف و نهی از منکر» و «نفی سلطه و طاغوت» به عنوان اصول و ضوابط مردم سالاری در نظر گرفته میشود(دستاوردها). البته، بجز این اصول، ضوابط دیگری همچون «برابری و مساوات»، «تکریم مردم» و «مشارکت عمومی» نیز وجود دارد، اما این موارد، در اصول هفتگانه مزبور مستتر هستند یا به آنها متکی میباشند. در نتیجه این اصول هفتگانه به عنوان اصول محوری و ضوابط اساسی مردم سالاری دینی شناخته میشوند(ادعا).
واژههای کلیدی: مردم سالاری، مردم سالاری دینی، دموکراسی، اصول مردم سالاری.
_______
این مطلب آموزشی بر گرفته از: بسته آموزش مقاله نویسی کاربردی – رشته علوم قرآن و حدیث میباشد. جهت تهیه فایل کامل این بسته و سایر بستههای آموزشی مرتبط، میتوانید از طریق بخش زیر اقدام نمایید.
مطالب مرتبط :
۱۰۰ موضوع جدید پایان نامه رشته علوم قرآن و حدیث – موضوعات پیشنهادی پایان نامه
برچسبها: نحوه نوشتن چکیده | آموزش چکیده نویسی | نگارش چکیده | علوم قرآن و حدیث | نحوه نوشتن چکیده پایان نامه | نحوه نوشتن چکیده مقاله | چکیده نویسی برای رشته علوم قرآن و حدیث
انتهای پیام مقاله: نحوه نوشتن چکیده – آموزش چکیده نویسی | رشته علوم قرآن و حدیث
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.